Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Man kan samla på nästan allting. En del samlar på reklampennor.

Andra samlar på suddgummin eller änglabilder. Det finns de som samlar på äggkoppar eller leksaksbilar. Och ganska många samlar på frimärken.

 

Varför samlar man på saker egentligen? Ja, vad tror du själv? Kanske är det helt enkelt för att det är så kul! Men vad är det för kul med att ha hyllor och lådor fulla med suddgummin eller äggkoppar eller leksaksbilar? Det är nog ingen som vet säkert. Men erkänn: visst är det kul att samla! Man blir helt enkelt glad när man hittar en grej som passar in i samlingen och som man inte hade förut.

 

Vi är väldigt många som tycker att frimärken är det bästa man kan samla på. Gissa varför? Jo, frimärken är små, så man kan ha jättemånga utan att det tar så stor plats. Och så är det gott om dem. De sitter ibland på brev, som man får. Och man kan hitta frimärken i gamla lådor på vinden hos mormor eller farfar. Det är väldigt spännande, nästan som skattjakt. Och så kan man förstås köpa nya, fina, snygga frimärken med intressanta motiv. Och det är ganska lätt att få tag på frimärken från en massa olika länder. Och när man åker på semester är det intressant att köpa frimärken på olika postkontor. Då kan man faktiskt kosta på sig att skicka ett kort hem till sig själv och få det stämplat just där man köpt märkena.

 

Sedan är det ju en annan sak med frimärken också. En del är alldeles förskräckligt mycket värda! Och sådana kan man bara hitta helt plötsligt, om man har tur. Fast det är faktiskt väldigt, väldigt ovanligt, att man har sådan tur. Men bara det att chansen finns är ju häftigt!

 

Men det allra bästa med att samla frimärken är nog ändå, att nästan varje frimärke föreställer något: en kung, en bil, en fotbollsmålvakt, en hund eller en dinosaurie. Ja, det finns faktiskt frimärken som föreställer semlor och skelett.

 

 

Så om man är intresserad av hundar, då kan man samla på frimärken som föreställer hundar. Det är faktiskt mycket smartare att ha en frimärkssamling som föreställer 25 olika sorters hundar än att ha hela huset fullt av 25 olika sorters hundar som skäller och vill ha mat hela tiden.

 

Och om man gillar att spela fotboll kan man samla på fotbollsfrimärken, och så vidare.

 

En annan bra sak med att samla frimärken är att det finns frimärksklubbar, där man kan lära sig mycket om frimärken och hur man samlar. För det är mycket roligare att samla, om man vet hur man ska göra. Det finns till exempel många som har förstört värdefulla frimärken för att de inte har vetat hur man tar hand om dem och förvarar dem på ett bra sätt. Sådant lär man sig bäst i klubbar, där man kan träffa andra som hållit på längre och vet hur man gör. Där finns också ledare som kan mycket om frimärken, och de kan hjälpa till, så att du får en fin och intressant samling.

 

Alla frimärken som finns i hela världen (och det är minsann väldigt många) finns med i olika frimärkskataloger. Det är inte så lätt att hitta i katalogerna i början, och de är inte heller skrivna på svenska (utom de kataloger som bara har frimärken från de nordiska länderna). Dessutom är katalogerna dyra att köpa, men de flesta bibliotek brukar ha frimärkskataloger med frimärken från hela världen. I katalogerna kan man se vad märkena föreställer och när de gavs ut och vad de är värda. Fast det där med värdet ska man inte ta så allvarligt. För de flesta frimärkena är inte alls så mycket värda, som man kan tro, när man läser i frimärkskataloger.

 

 

Okej! Nu vet du att frimärken är bra att samla på. Och att det är roligt och spännande!

 

Hur börjar man då?

 

Man ska absolut ha ett bra album att förvara frimärkena i. Som första album rekommenderar vi ett enkelt insticksalbum. Insticksalbum är ofta i s.k.A4-format, och de kan ha till exempel 16 sidor. Varje sida har ett antal ”fickor” där frimärken stoppas ner.

 

 

Och när man plockar med frimärkena ska man inte ta dem med fingrarna även om man är alldeles ren om händerna. Det är nämligen lätt hänt att märkena blir vikta eller att någon tand skadas. Och sådant ska man undvika. Dels därför att vikta och tilltufsade frimärken inte är så snygga, och dels därför att värdet på märket sjunker direkt, om det inte är i perfekt skick.

 

Man ska använda pincett, när man sorterar och sätter in frimärken i albumet. Och så ska man vara lite extra försiktig just när man sticker ner märket i albumfickan så att inte någon tand häktar tag i kanten på fickan. Då kan tanden lätt skadas eller hela märket bli vikt.

 

 

Det här kan låta lite petigt, men det är lika bra att lära sig att handskas försiktigt med frimärken redan från början, så går det automatiskt sedan.

 

Bra insticksalbum och pincett finns med i de ”startpaket” som de flesta klubbar delar ut till dem som blir nya medlemmar. I de paketen brukar också finnas förstoringsglas och lite frimärken att komma igång med. Många klubbar säljer också insticksalbum och annat som är bra att ha när man samlar, och då brukar man också ha låga medlemspriser som är betydligt lägre än i ”vanliga affärer”.

 

Och när du börjat samla, så glöm inte att tala om för släkt och vänner att du samlar frimärken. Kanske har morfar en gammal samling liggande någonstans, som du kan få titta på, och i så fall kanske han också kan lära dig en hel del om konsten att samla frimärken. Men det kan också hända att det blir du som får lära morfar att samla, för om det är väldigt länge sedan han höll på med frimärken, och om han inte var med i någon förening, så kanske han inte var så rädd om sina märken. Förr var det inte alltid så noga med att alla tänderna var hela och märkena alldeles oskadade!

 

Ja nu orkar du nog inte läsa mera just nu. Nu vill du säkert sätta igång att samla och leta frimärken. Sedan kan du lära dig mera om samlandet här på sajten: Hur man tvättar bort märkena från kuverten, hur man kan samla på olika sätt, hur man hittar i kataloger och hur man kan få tag i märken m.m.

 

Lycka till med samlandet, och välkommen till en av världens största hobbies! För du ska veta, att det finns frimärkssamlare i världens alla länder.