Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Frimärken har ju tillkommit för att användas på brev, kort och andra postala försändelser. Och när de används så blir de stämplade av posten, för att de inte ska kunna användas flera gånger.

Stämplar hör alltså väldigt mycket ihop med frimärken, och det finns de som tycker att stämplarna är intressantare än själva frimärkena.

 

Den här gången ska vi titta lite närmare på några olika stämpelfinesser, men räkna inte med att bli stämpelexpert, när du läst det här, för det finns mycket att tänka på när det gäller stämplar!

 

Vi kan börja med att kolla de här stämplarna på några Oscarsmärken.

 

 

Det vänstra märket är stämplat i Malmköping. Stämpeln sitter nästan mittpå märket, och den är nästan helt rättvänd. Den lutar bara lite, lite. Man kan se när den är stämplad, den 11 juli 1891. En sådan stämpel räknas som ganska bra. Helt perfekt är det om stämpeln är precis mittpå och rättvänd och inte ojämn eller kladdig.

 

Vill du veta något om just Malmköpingstämpeln, kan du gå till biblioteket och titta i en katalog som heter Facit Postal. Den senaste upplagan kom ut 2004 och heter Postal VII. Den katalogen kommer inte ut varje år.

 

 

I den finns alla svenska postkontor förtecknade, och vilka stämplar de har haft. Bläddrar du fram till bokstaven M, så hittar du snart Malmköping.

 

 

Där kan man se att posten har funnits i Malmköping sedan 1819, och att Malmköping ligger i Sörmlands län (bokstaven D står för Sörmlands län) och i landskapet Sörmland (SÖ).

 

Sedan finns det fem spalter med priser. Eftersom vår stämpel är på ett Oscarsmärke tittar vi i den andra spalten, och där står det 15 kr, vilket betyder att det är en ganska vanlig stämpel på Oscarsmärken.

 

Men som du ser finns det mera sällsynta stämplar. Visst skulle du gärna vilja hitta ett ringtypsmärke som är stämplat snyggt och prydligt i Magla i Sörmland!

 

Var tror du det mittersta märket är stämplat? Inte så lätt att veta, eftersom de första bokstäverna inte syns. Men slutet på ortsnamnet syns tydligt, och då kan man använda ”baklängesregistret” som finns i slutet av Postal-katalogen.

 

 

Du söker bara på ”deragn….” och kollar om det är något som passar. Det finns faktiskt tre orter som slutar på ”..ngared”, nämligen Kylingared, Kölingared och Långared. Vilket som är det rätta här kanske går att lista ut på något sätt. Det verkar vara stämplat 1898, och alla tre poststationerna fanns kanske inte då? Dessutom ska det nog inte vara så långt namn, eftersom namnet brukar gå lika långt åt vänstra sidan som åt den högra. Så det blir nog Långared!

 

Det tredje märket är inte stämplat på något postkontor. Det står PKXP och ett nummer. Sådana stämplar hade man i särskilda järnvägsvagnar, där postanställda åkte och sorterade brev och stämplade medan tåget körde. Det fanns brevlådor på de här vagnarna, så man kunde gå ner till järnvägsstationen, när tåget kom och lägga sina brev direkt i järnvägsvagnens brevlåda. Det fanns olika sorters sådana här postvagnar. PKXP betyder Postkupéexpedition, och sådana stämplar började användas 1868. I Postal-katalogen kan man se på vilka järnvägssträckor de olika numren hör hemma.

 

 

1913 började man använda en annan sorts järnvägsstämplar, där texten var PKP, som betyder Postkupé. Även de stämplarna med olika nummer kan du hitta i Postal-katalogen.

 

 

Tittar man noga på stämplarna kan man märka att det ibland står LBB och ett nummer eller Postombud och ett nummer längst ner under ortsnamnet.

 

LBB-stämplarna har använts av lantbrevbärare, det vill säga brevbärare som åker omkring i bil och delar ut post till personer som bor på landet utanför städer och samhällen. I Postal-katalogen kan man se vart Vikbolandets lantbrevbärare nr 6 åkte.

 

Postombudstämplarna användes i en sorts filialer till postkontoren. Det kunde vara exempelvis en affär eller ett pensionat ganska långt från tätorten som fungerade som postombud. I Postal-katalogen kan man ta reda på att Sorseles Postombud nr 2 fanns på en plats som heter Rackmyrheden.

 

Många postombudsstämplar är ganska ovanliga, så det finns alltid anledning att kolla upp, om man hittar en sådan. Den på bilden här står i 50 kr i Postal, och det är inte så mycket. Dessutom är den ju inte rättvänd, och allra bäst hade det varit om det bara varit en snygg stämpel mitt på paret.

 

Sedan finns det stämplar som bara har använts på några platser på prov. De kallas försöksstämplar. Här ser du två sådana.

 

 

Den vänstra brukar kallas bikupestämpel, och sådana stämplar har funnits i Norrköping, Göteborg och Stockholm.

 

Den andra är en så kallad pärlcirkelstämpel, och den har bara använts i Katrineholm.

 

Vi avslutar stämpelavsnittet med ett Oscarsmärke, som inte ser särskilt kul ut, eller hur?

 

 

Men vad står det egentligen på stämpeln? Det är inte så lätt att se, men med lite ansträngning kan man nog lista ut att det står ÅNGBÅTSPXP och ett nummer, 82. Precis som det fanns postkupéer på tågen, så fanns det också postexpeditioner på vissa ångbåtar. Och de finns naturligtvis med i Postal-katalogen:

 

 

Okej, det var tydligen inte ett så där väldigt vanligt Oscarsmärke i alla fall!

 

Ta gärna för vana att kolla lite extra på stämplarna. Snygga, fina, rättvända stämplar är alltid kul att ha, och skulle du dessutom hitta lite mera ovanliga stämplar så är det bara att gratulera!