Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Eftersom det finns så otroligt många frimärken blir det ganska bökigt att samla på alla sorter.

 

Därför brukar de flesta samlare specialisera sig på något område som de tycker är intressant.

 

Många äldre samlare som hållit på länge samlar ofta svenska märken, men unga samlare brukar inte tycka att det är så kul, åtminstone inte i början.

 

Eftersom de flesta nya frimärken brukar ha intressanta motiv är det vanligt att man specialiserar sig på något ämnesområde, t.ex. fotboll, katter, hjärtan, rymd eller varför inte mat (fast då riskerar man ju att bli hungrig när man håller på med sina frimärken).

 

 

Vilket område tänker du välja? Mitt råd blir att du ska välja något som du är intresserad av och vet en hel del om! Då blir det lättare att genomskåda vad olika frimärken föreställer. Om du t.ex. är ”kattexpert” ser du nog direkt om ett visst kattfrimärke föreställer en siames eller en angora eller en helt vanlig bondkatt.

 

Det är bra att inte specialisera sig direkt när man börjat samla utan vänta ett tag med att bestämma vad man ska satsa på. Då hinner man bekanta sig lite med vad som brukar finnas på frimärken, och sedan kan man anpassa sig efter det.

 

Ett bra tips är att prata med en klubbledare eller någon som hållit på att samla motiv några år. Då får du goda råd om vilka motiv som är ganska lätta att få tag i, och hur du kan lägga upp din samling.

 

Okej, antag att du har bestämt dig för att samla katter! De är ju gulliga, och det finns många snygga kattfrimärken. Kanske har du också en egen katt!

 

 

Till att börja med försöker du skaffa så många olika kattfrimärken som möjligt. Är du med i en klubb, så brukar klubben ha ganska många olika motivmärken, som du kan köpa eller vinna eller kanske byta dig till på mötena. Ibland kan man få välja ut märken ur insticksalbum, och kanske betala 50 öre styck eller något sådant. Det brukar också finnas s.k. motivpaket med t.ex. 50 eller 100 olika kattfrimärken i ett kuvert. I vanliga affärer är sådana paket ofta mycket dyrare än vad klubbarna brukar sälja dem för.

 

Det är ofta bra att börja med ett paket av något slag, för då får man tag i rätt många märken med en gång, och så kan man börja fundera över hur man ska lägga upp samlingen. Och det är faktiskt idé att köpa ett så stort paket som möjligt, därför att om du först köper 50 olika och sedan 50 olika till, så får du troligen en väldig massa dubbletter. Samma sak blir det om du köper 50 olika först och sedan slår till med 100 olika. Då brukar det också vara så att de flesta av de där 50 som du redan har finns med 100-paketet också.

 

 

Så om du inte har råd med det större paketet med en gång, så vänta gärna lite och spara ihop några kronor till.

 

Nästan alla sådana här billiga frimärken är stämplade. Det betyder inte alltid att de har suttit på ett kuvert och skickats med posten. Väldigt många postverk stämplar frimärken utan att de används, och sedan säljs märkena ganska billigt till frimärkssamlare. Det är egentligen fusk, för frimärken ska ju stämplas när de används, men här har man kommit på ett sätt att tjäna lite pengar på oss frimärkssamlare. Man brukar kalla märken som är stämplade på det här sättet för ”orderstämplade” frimärken. Det betyder att de är stämplade på beställning, på order.

 

Man kan lätt se vilka frimärken som är orderstämplade, för stämpeln sitter nästan alltid i något av hörnen på frimärkena, och det är lätt att förstå varför det blir så. De flesta länder tillverkar frimärkena i kartor med t.ex. 100 frimärken, och då är det enkelt att stämpla fyra märken i taget innan man river isär dem och lägger dem i kuvert för att säljas.

 

 

En del av de här frimärkena är knappast ens riktiga frimärken, även om de är jättesnygga och ser ut som frimärken brukar med landsnamn och valör och kanske lite annan text. Det finns en del länder som ger ut väldigt många frimärken, och de flesta märkena säljs kanske av någon firma i ett helt annat land direkt till frimärkssamlare. Då kan man ju undra om det verkligen är riktiga frimärken? Sådana frimärken brukar kallas för ”svartlistade” frimärken, och ibland säger man också om sådana här frimärken att de får ”rött kort”.

 

Som du märker finns det en hel del som är bra att veta, när man börjar samla. Du kommer att få lära dig mera om både stämplar och sådana där skumma frimärken längre fram i frimärksskolan, och på klubbmöten brukar man också lära ut sådant här.

 

De flesta motivsamlare som hållit på några år brukar koncentrera sig på ostämplade frimärken, för då syns frimärksmotivet bättre, och det är ju det som är vitsen med en motivsamling.

 

Men ostämplat är i allmänhet mycket dyrare än stämplat, så i början kan du gott nöja dig med stämplade märken.

 

Mitt råd blir: När du bestämt dig för att samla frimärken med ett visst motiv, försök då skaffa ett ”paket” med så många olika märken som möjligt. Sätt in dem i ett insticksalbum enligt något system som du tycker är vettigt. Sedan är det bara att försöka hitta flera märken som passar in i din samling. Lycka till!