Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Du behöver inte ha samlat frimärken så länge förrän du märker att frimärkssamlare också brukar samla på sig mycket annat än frimärken!

 

Här i frimärksskolan har vi tidigare nämnt om en hel del som man brukar ha med i sin samling: förstadagsbrev (FDC), helsaker, ortsstämplar, frankostämplar, minnespoststämplar och häften.

 

Allt detta har ju på något sätt med frimärken eller postbefordran att göra. Helsaker är så att säga frimärken som är tryckta direkt på kortet eller kuvertet. De olika stämpeltyperna används för att makulera frimärkena, så att ingen ska kunna använda samma märke flera gånger. Häften är ett praktiskt sätt att sälja frimärkena i.

 

Möjligen kan man börja undra vad våra moderna förstadagsbrev egentligen har för funktion. Det är ju bara ett snyggt kuvert med påklistrade frimärken som är stämplade med en speciell förstadagsstämpel. Kuverten är sedan många år tillbaka inte ens adresserade. De levereras i ett ytterkuvert, ofta tillsammans med fakturan. Vi nämnde något om förstadagsbrev i avsnitt 11 av skolan.

 

Man skulle kunna kalla FDC för en frimärksprodukt, d.v.s. något som har med frimärken att göra, men inte med egentlig postbefordran. Därmed inte sagt att förstadagsbreven är ointressanta, men det är bra att veta att FDC är något som tillverkats för att säljas till samlare. Och det finns ju massor av saker som bara är till för att samlas på.

 

 

Numera finns i Sverige ytterligare en frimärksprodukt, samlarblad. Det är ett A4-blad med en postfrisk frimärksserie fastsatt med klämfickor. Det är ett sätt att köpa frimärken och slippa besväret att montera dem! Du betalar vad frimärkena kostar och sedan en rejäl slant för bladet. Tar vi exemplet med 50-kronorsmärket ”makaonfjäril” så kostar enbart märket 50 kr. Ett FDC med märket kostar 54 kr och ett samlarblad 70 kr. Bladet levereras i en helt genomskinlig plastficka som kan sättas in i en vanlig billig A4-pärm. Annars brukar ju specialpärmar till Visirblad och liknande inte vara så billiga.

 

Men du kan naturligtvis hitta på andra sätt att använda samlarbladen. Du kan till exempel använda de ostämplade märkena som sitter i fickorna när du skickar brev. Sedan kan du försöka få tag i stämplade märken att montera på bladet istället.

Och hittar du något samlarblad som du gillar extra mycket, så kan du naturligtvis rama in det och använda som tavla.

Om du vill slippa besväret att montera själv, så är samlarblad helt klart ett alternativ. Men vi rekommenderar att du försöker dig på att göra en personlig montering av dina märken. Då kan du exempelvis montera serien och ett FDC tillsammans på samma blad, om du gillar FDC. Eller så kan du komplettera med ett vykort på samma tema som märkena.

 

 

En annan produkt som dykt upp i Sverige är ”souvenirark”. Det är ett ark med frimärken, där märkena omges av ett motiv i anslutning till utgåvans tema. Souvenirarket kostar något mera än själva märkena. De åtta olika märkena till 2007 års Frimärkets Dag kostar tillsammans 44 kr (8 x 5,50 kr) om du köper häftet med märkena i. Souvenirarket har också åtta märken, men det är bara två av de åtta olika märkena som ingår i häftet. Du får alltså inte hela serien, om du köper souvenirarket. I stället får du fyra likadana märken av två sorter. Och de åtta märkena i souvenirarket kostar 49 kr i stället för 44 kr.

 

Det är klart att du kan använda märkena i souvenirarket, när du skickar brev och kort. Men då betalar du alltså 6,13 kr i porto! Ändå kanske det kan vara idé att använda märkena, när du skickar brev till någon som du tror sparar på kuverten. Men se då till att låta en del av arkets marginal sitta kvar vid märket på kuvertet, så att det syns att märket kommer från ett souvenirark. För helt klart kommer det inte att vara lika vanligt med ”souvenirarksmärken” på vanliga brev och kort! Frimärkssamlare är nu en gång sådana att de gillar det som är lite ovanligt!

Andra frimärksprodukter är maximikort, olika årssatser, årsböcker och andra böcker och häften med insatta frimärken i.

 

 

Maximikorten är vykort med ett frimärke klistrat på kortets bildsida och stämplat med en särskild stämpel. Kortets motiv anknyter till märkets motiv. Till Frimärkets Dag 2007 utkommer en sats om åtta olika maximikort. Satsen kostar 84 kr, vilket betyder 10,50 kr per kort, och då ingår ett stämplat 5,50-kronorsmärke. 5 kr för kortet är väl ganska normalt, men vill du skicka det till någon måste du frankera på vanligt sätt, så i praktiken får du betala 10,50 kr för kortet!

 

Är du smart passar du på att skicka kortet på utgivningsdagen, d.v.s. det datum som står på den speciella stämpeln! Då behöver du inte sätta på något extra frimärke. Skriv bara t.ex ”frankering på bildsidan” vid adressen där det vanliga frimärket brukar sitta. Skriv adress till din kompis (eller dig själv!) och posta. Man får inte vara dum, när man samlar frimärken!

Böcker av olika slag med insatta ostämplade frimärken kan vara trevligt att ha. Vanligtvis innehåller de intressant och välskriven information om det som frimärkena föreställer.

 

 

Årsböckerna från Posten i Sverige kan verka dyra. Årsbok 2006 kostar t.ex. 498 kr, men då ingår frimärken till ett nominellt värde av 399,10 kr, så egentligen kostar själva boken c:a 100 kr, och den innehåller mycket information om frimärkena tillsammans med fina bilder. Och det är inget som hindrar att du använder frimärkena som porto och istället kanske försöker fylla boken med stämplade märken!

En del andra samlarprodukter kan verka mera långsökta som självhäftande klocka med frimärksmotiv!

 

 

Däremot kanske en modern brevpress i massivt glas och frimärksmotiv vara en kul grej! Visserligen är det väl inte många som använder brevpressar numera. Men i början av förra seklet var en vacker brevpress av glas, ofta med ett färgrikt ”blomstermönster” inne i glasgloben, ett naturligt tillbehör på skrivbordet. Den placerades ovanpå kort och brev som låg på bordet, så att de skulle hållas på plats.

 

 

Som du sett görs det en hel del frimärksprodukter som man hoppas att vi frimärkssamlare ska köpa och kanske samla på. En del av dem kanske berör sådant som du är intresserad av, och då kan det ju vara helt okej att skaffa det. Men det gäller att tänka till ordentligt! Det är väldigt lätt att köpa en massa saker som sedan bara blir liggande i någon låda.

Det gäller att samla med förnuft och inte gå på allt! Det är alltid du själv som avgör vad din samling ska bestå av.