Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Det är många som samlar på svenska frimärken i Sverige.

Och det är ju inte så konstigt, eftersom det finns väldigt många svenska frimärken just i Sverige. Och dessutom föreställer svenska frimärken sådant som vi svenskar ofta känner till: våra kungar, kända svenska vetenskapsmän och författare och idrottsstjärnor, och naturligtvis finns det massor av bilder från olika delar av vårt land.

 

 

Ändå är det inte så vanligt att ungdomar som börjar samla koncentrerar sig på just svenska märken. Men det är väldigt intressant och även ganska spännande att ”samla Sverige”, så även om du fastnat för något motivområde, som du är intresserad av, så skulle jag rekommendera att du börjar med en sverigesamling också. Till att börja med kan du bara ha den som en liten ”extrasamling” vid sidan av din motivsamling. Så får du se hur ditt sverigeintresse utvecklar sig.

 

Antingen du samlar svenska märken eller inte, så är det bra att veta en del om svenska märken, eftersom du antagligen kommer att få tag i många sådana, både ganska gamla och alldeles nya.

 

En del tror att alla gamla frimärken är jättemycket värda. Det är fel! De flesta gamla frimärken som du får tag på är nästan inte värda någonting. Det beror oftast på att de märken man får tag på är väldigt vanliga. Det kom inte ut nya frimärken så ofta förr, så man tryckte många av varje sort i stället.

 

Ett mycket vanligt gammalt frimärke är det röda 10-öresmärke med ett porträtt av kung Oscar II. Sådana frimärken användes för ungefär 100 år sedan, och av just det röda 10-öresmärket har tillverkats mera än en miljard (1000000000) frimärken. Om du inte direkt vet hur mycket en miljard är, så kanske du kan tänka dig att du har alla dessa röda 10-öresmärken, och lägger dem ovanpå varandra i en enda stor stapel. Hur hög tror du stapeln blir? Du kan räkna med att varje frimärke är i runda tal en tiondels millimeter tjockt. Det skulle betyda att om du lägger tio märken på varandra och håller dem mellan tummen och pekfingret så blir det ungefär en millimeter tjockt. Verkar väl vettigt.

 

Rätt svar är då att stapeln med c:a en miljard märken blir mer än 10000 meter hög (mer än 1 mil hög alltså)! Det är till och med högre än jordens högsta berg, Mount Everest, som inte är mer än knappt 9 km högt!

 

Och om alla de här 1000000000 röda 10-öresmärkena skulle finnas kvar, så skulle det räcka till mer än 100 märken per person i hela Sverige. Och då räknar vi med allt från ministrar och popstjärnor till frimärksklubbsledare och nyfödda.

 

 

Men nu kommer det roliga. Några sådana här supervanliga röda 10-öresmärken med kung Oscar kan vara värda en hel del, kanske 100 spänn eller mera. Det beror i så fall på om de är helt perfekta med alla tänder i behåll och är stämplade med snygga, tydliga och ovanliga stämplarl!

 

Hur du ska veta vilka stämplar som är ovanliga får du lära dig mera om längre fram. Än så länge räcker det att du vet, att märken som har en snygg, tydlig stämpel, gärna rättvänd mittpå märket, kan vara värda mer än man först tror.

 

Så var rädd om alla sådana märken. Och se upp så att ingen försöker lura dig! Det kan ju hända att någon, som vet mera än vad du vet, tittar i ditt album och får syn på ett sådant där extra bra märke. Då kanske han frågar, om han får köpa det av dig för 1 krona eller kanske 5 kronor. Och du tycker kanske att det är okej, eftersom det verkar vara ett sådant där vanligt oscarsmärke, som det finns miljontals av. Men det kan ju hända att det är ett extra värdefullt märke, som du har råkat hitta, och i så fall går du på en nit om du säljer det för fem spänn. Inte kul!

 

Så var på din vakt, när någon försöker köpa frimärken av dig! Det här är verkligen jättesvårt att lära sig, och det tar lite tid, men de flesta klubbar brukar prata om sådant här på mötena, och det ordnas ibland också kurser i frimärkskunskap för ungdom.

 

En annan sak med gamla märken (och inte bara gamla, förresten) är att det är mycket bättre om de sitter kvar på kuvertet eller kortet.

 

 

Förr blötte man oftast av alla märken (du får lära dig mera om hur man tar bort märken senare) och satte in dem i album. Resultatet har blivit att det inte finns så många hela fina brev kvar, där märket sitter på sin plats, och man kan se adressen och eventuella stämplar och kanske också vem som skickat brevet.

 

Därför ska du inte riva loss frimärken från gamla brev och kort. Spara hela kuvertet eller kortet. Ja, skulle det råka vara ett brev kvar inne i kuvertet tycker jag att du ska låta det ligga kvar och inte kasta det.

 

Det blev rätt mycket om gamla frimärken den här gången, men det är jätteviktigt att känna till en del saker om frimärken, så att man inte blir lurad.

 

De flesta som samlar Sverige samlar avblötta frimärken i särskilda så kallade förtrycksalbum. Det är album med färdiga rutor, där man kan sätta in de olika svenska frimärkena på sina platser. Oftast samlar man stämplade märken, och då kan man sätta fast frimärkena med så kallade fastsättare, men det finns också en sorts genomskinliga fickor, som man kan klistra fast på rutorna och sedan placera frimärkena i.

 

 

Sådana här album blir tjocka och ganska dyra, för det har ju kommit ut mer än 2000 olika frimärken i Sverige, och dessutom finns många av dem i olika varianter.

 

Så om du börjar samla svenska frimärken, kan du vara säker på att du inte blir färdig med samlingen i första taget!

 

Ett bra sätt att komma igång är att köpa ett paket med t.ex. 500 olika svenska märken. Det ska inte behöva kosta mera än omkring 50 spänn, och då har man lite att pyssla med.

 

Mitt råd blir: Samla gärna svenska frimärken. Det är roligt, spännande och lärorikt. Och försök hela tiden lära dig mera om märkena. Då blir det ännu roligare, och du riskerar inte lika lätt att bli lurad. Men vänta med att skaffa förtrycksalbum tills du vet att du verkligen vill satsa på att försöka få tag i alla svenska frimärken. Det går jättebra att ha även svenska märken i vanliga insticksalbum.