Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Antagligen har du nu hunnit få tag i ganska många frimärken.

Kanske har du en hel kartong med ”klipp”, det vill säga märken som sitter kvar på en bit av kuvertet. Sådana märken brukar man i allmänhet tvätta eller som en del säger ”blöta av”. Den här gången ska du få lära dig hur man fixar det.

 

 

Men först kanske vi ska påpeka, att det finns tillfällen, då man hellre kan låta märkena vara kvar på pappersstycket. Det gäller om det finns en snygg och tydlig eller ovanlig stämpel, som till stor del skulle försvinna, om man tvättar bort frimärket. De två vänstra märkena på bilden nedan är exempel på märken som jag skulle låta sitta kvar på pappret. Det ena märket har en minnespoststämpel från Vasaloppet, och den är ju onödigt att förstöra. Den andra stämpeln är visserligen vanlig, men den har ändå ett tydligt motiv, och den är ganska ”ren” och tydlig, så jag tycker det är bättre att spara hela klippet. Frimärket är ju också väldigt vanligt. De två frimärkena till höger är bara att tvätta.

 

 

Det vanligaste sättet att tvätta frimärken är att lägga klippen i en skål med ljummet vatten. Det går oftast bra med kallt vatten också, men märkena lossnar fortare, om vattnet är lite varmt. Ungefär 30 – 35 grader varmt kan vara lagom. Har man för varmt vatten kan en del färger skadas, och det är ju inte meningen.

 

 

Innan du lägger ner klippen i skålen med vatten ska du kolla att det inte är något skrivit med bläck eller annan färg på kuvertet. Då kan bläckfärgen lösas upp i vattnet och färga av sig på alla märkena i skålen. Visserligen får du då nya spännande färgnyanser på dina frimärken, men det var ju inte riktigt så du hade tänkt!

 

De flesta märken lossnar från pappret av sig själva efter en stund i vattnet. När de har lossnat är det bara att försiktigt fiska upp dem med en pincett. Observera att märkena är mycket ömtåliga när de är våta, så det gäller att vara mycket försiktig. Det kan vara lämpligt att lägga de uppfiskade våta frimärkena med baksidan upp på en gammal tidning. Då suger tidningen snabbt åt sig en massa vatten, och märkena blir inte så våta. Det är bäst att använda en gammal tidning, för hos alldeles nya tidningar kan ibland tryckfärgen fastna på märkena.

 

 

 

Särskilt försiktig ska du vara när du fiskar upp frimärkspar eller block, eftersom de lätt kan dela på sig, om du håller med pincetten i det ena märket när du tar upp dem. Och som du lärt dig tidigare så kan frimärken som sitter ihop vara väldigt mycket värdefullare än om de är var för sig! Och tandningen är mycket ömtålig, när pappret är blött.

 

En del märken har väldigt segt klister, och det kan verka som om de aldrig tänker lossna av sig själva. Då kan du försiktigt hjälpa till genom att ta tag i pappret och böja det lite bakåt. Då brukar kanten på frimärket lossna, och sedan kan du försiktigt hjälpa till att lossa frimärket med hjälp av pincetten.

 

 

Men försök aldrig dra loss märket. Det brukar nästan alltid sluta med att märket går sönder!

 

När märkena legat på tidningen en stund, så att de blivit av med det mesta vattnet, är det dags att flytta över dem till någon sorts ”torkpress”. Eftersom det kan finnas klister kvar på en del märken rekommenderar jag att du lägger dem med baksidan ner på ett styvt plastark. Så kallad ritfilm som man ritar overheadbilder på är utmärkt. När du fyllt plastarket med märken lägger du ett läskpapper (det går också med ett par tidningspapper) ovanpå märkena. Sedan lägger du ett nytt plastark och fyller på med flera frimärken.

 

 

Så kan du hålla på flera lager, om du har tvättat många märken. Se bara till att det är frimärkenas baksida som ligger mot plastarken. När frimärkena har torkat är det ingen risk att de fastnat på plasten även om det skulle vara klister kvar på baksidan.

 

När så alla märkena ligger snyggt och prydligt på sina platser kan du lägga ett par böcker eller någon annan lämplig tyngd överst. Se bara till så att det ligger ett plastark under böckerna, annars kan böckerna skadas av fukten från läskpappret.

 

 

Sedan kan du städa undan efter dig och läsa läxor eller skriva brev eller göra något annat roligt, för dina frimärken ska ligga och torka ett dygn eller så. Nästa dag kan du försiktigt lyfta på läskpapprena och kolla om allt är okej. Plocka bort de märken som är torra och fina med en pincett och lägg dem till exempel i ett kuvert i väntan på att du ska hinna sätta in dem i ditt album. Skulle några märken sitta fast mot plasten betyder det, att de ännu inte är riktigt torra. Då låter du dem ligga ett dygn till. Förr eller senare lossnar de.

 

Ja, nu har du fått lära dig ett sätt att tvätta frimärken. Kanske kan du hitta på bättre sätt. Skriv gärna på forumet och tipsa om hur du brukar göra.

 

Tänk bara på att vara mycket försiktig, när du hanterar de våta frimärkena. Jag rekommenderar att du tränar på en massa vanliga frimärken först, innan du tar itu med lite mera värdefulla märken och par och block. Det är inte så svårt, men det är alltid bra att öva först! Lycka till med frimärkstvättandet!