Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Säkert har du nu en hel del frimärken.

Det brukar vara ganska lätt att få tag i märken med hjälp av släkt och vänner och frimärksklubben. Kanske har du till och med köpt några märken, som du gillade extra mycket. Eventuellt har du också prövat på att tvätta en del klipp.

 

Förmodligen skaffade du ett insticksalbum, när du började samla, och du har nog satt in ganska många märken i det. Men fortare än man tror blir ett sådant album fullt, och då är frågan hur man fortsätter.

 

Har du bestämt dig för att specialsamla något område, exempelvis hästar, kungar eller rymd, så är det bäst att ha ett särskilt album för de märkena. Sedan är det bra att ha ett annat album för andra märken, som du inte direkt ”samlar på”, men som du kanske kan ha användning för senare.

 

Det går nästan inte att undvika att det blir en massa dubbletter, när man samlar frimärken. Frågan är då, vad man ska göra med dem? Det bästa är att ha ett extra album, där man förvarar dubbletterna. De märkena kan du använda till att byta med eller kanske rent av sälja. Har du väldigt många dubbletter kan du också förvara dem i olika pergamynkuvert eller vanliga kuvert. (Pergamyn är en sorts halvgenomskinligt, tätt papper. Det fanns bild på sådana kuvert i avsnittet ”Att samla motiv”.)

 

 

Vilken sorts album är bäst att använda? Insticksalbum är bra till förvaring av frimärken. De kostar inte så mycket, särskilt inte om du kan köpa dem genom någon klubb, och det får plats ganska många märken i ett sådant. Du bör se till att albumen har dubbla s.k. skyddsblad av pergamyn mellan sidorna. Finns det bara ett skyddsblad kan det lätt häkta tag i märken som sticker upp ur fickorna, när du bläddrar i albumet. (Fickorna i albumen brukar också vara gjorda av pergamyn, så de är inte helt genomskinliga. Fast det finns dyrare insticksalbum med helt genomskinliga plastfickor, men det är egentligen onödigt, för de är inte bättre som album, eftersom märkena även i dem sticker upp ovanför fickans kant.)

 

Det finns två nackdelar med insticksalbum.

 

Den ena är att märkena inte är helt skyddade, eftersom fickorna inte är så höga som märkena. Därför ska du alltid vara försiktig när du bläddrar, så att inte något märke råkar trilla ur eller skadas. Var också extra försiktig när du sticker ner märkena i fickan. Pergamynpapprets kant kan vara ganska skarp, och det är lätt att några tänder skadas, om man inte ser upp.

 

Den andra nackdelen är att bladen sitter fast på sina platser. Det betyder att det blir besvärligare att få ordning på frimärkena, när du fått tag i ganska många. Om du till exempel från början tänker ha svenska märken på de två första sidorna, och norska på sidan 3 och danska på sidan 4 o.s.v., så blir det knepigt, om du plötsligt får tag i så många svenska frimärken att de inte ryms på sidorna 1 och 2. Det är ju praktiskt att ha alla svenska märken samlade intill varandra. Då måste du flytta över de norska märkena till en annan sida o.s.v. Det är i och för sig ganska lätt gjort, men det hade varit enklare, om det hade gått att sätta in ett extrablad efter sidan 2!

 

 

Det finns album, där varje blad kan flyttas, och där märkena förvaras i fickor. De vanligast albumen av denna typ kallas Visiralbum, och de består av en ringpärm där bladen placeras in ungefär som i en vanlig kontorspärm. Bladen är svarta eller vita (svarta är vanligast), och märkena placeras i helt genomskinliga fickor på bladen.. Det finns blad med olika breda fickor. På de blad som har de smalaste fickorna får det plats åtta rader med fickor. Sedan finns det blad med sju, sex, fem, fyra och tre rader fickor. Ja, det finns faktiskt blad med bara två fack och blad med ett enda fack. De kan användas till brev, kort och block m.m. Det finns också ett specialblad med tre olika breda fickor. Det brukar användas om man vill ha både ett brev, ett häfte och vanliga märken på samma blad.

 

 

När du använder Visirblad ska du vara noga med att se till att frimärkena inte sticker upp ovanför fickan, eftersom märket då lätt kan skadas. Man får välja blad med fickstorlek som passar till märkena. Gamla svenska märken får till exempel plats i de smalaste fickorna, och då får det plats 50 – 70 märken på ett blad. Moderna motivmärken är ofta större, så då måste man välja bredare fickor.

 

Visiralbum är alltså praktiska, och märkena sitter bra skyddade i sina fickor, och de syns perfekt bakom den glasklara plasten.

 

En nackdel med Visirblad är att de är ganska dyra. Bladen kostar ofta bortåt 7 kr/styck i vanliga affärer, och då kan man bara sätta in frimärken på ena sidan. Många klubbar säljer sådana här blad till något lägre pris, så det är många fördelar med att vara med i en klubb, om man är frimärkssamlare.

 

En annan nackdel är att bladen inte har vanligt A4-format, så de passar inte i vanliga A4-pärmar, och specialpärmarna till bladen är inte billiga. En pärm kan kosta betydligt över 100 kronor, men de är ju förstås mycket snyggare och trevligare än vanliga kontorspärmar.

 

Fickorna på Visirbladen sitter fast i underkanten, och när du ska sätta in märken i fickan viker du försiktigt upp hela fickan, så att det går lätt att stoppa ner märket.

 

 

Fickorna kan lossna i nederkanten om man öppnar dem mycket eller är slarvig, men ofta brukar Visirblad hålla länge, och du kan sätta in och plocka bort märken många gånger.

 

Så det kan vara en idé att så småningom skaffa ett Visiralbum, där du förvarar din specialsamling på ett snyggt och säkert sätt. Sedan kan du ha insticksalbum till de andra frimärkena och till de bästa dubbletterna.

 

Nu vet du en del om olika sorters album, som du kan förvara dina märken i på ett snyggt och säkert sätt. Försök redan från början ordna märkena efter något system; land eller motiv är vanligast. Då blir det mycket lättare att hålla ordning på din samling, när den blir mer och mer omfattande. För det brukar inte dröja så länge, förrän man har väldigt många märken att hålla koll på!