Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

 

Nu vet du ganska mycket om hur man hanterar frimärken. Då kan det vara dags att pröva på att göra ett exponat. Ordet exponat kanske du inte hittar i så många ordlistor, för det är inte så vanligt, men du vet nog att exponera betyder att visa eller ställa ut något på en utställning eller i ett skyltfönster. Och om en frimärkssamlare har en del frimärken som ska visas på en utställning, så monteras frimärkena på blad, som vi beskrev i förra avsnittet. Och bladen med de monterade frimärkena och texten brukar kallas ett exponat. Konstigare är det inte.

 

Exponat är alltså inte riktigt samma sak som samling. Du har kanske 168 märken med vilda kattdjur. Det är i så fall din samling med vilda kattdjursmärken. Du tycker kanske inte att alla 168 märkena är så intressanta eller snygga att du vill använda alla till att göra en liten berättelse och montera dem på monteringsblad. Istället väljer ut till exempel 95 märken som passar bra, och så monterar du dem snyggt med lite text till på kanske åtta blad. Då är de åtta bladen ditt exponat med vilda kattdjur.

 

Exponatet kan du sedan visa vid olika tillfällen. Din klubb är kanske med och ordnar Frimärkets Dag. Då kan du visa ditt exponat i samband med det. Eller du kan låta ditt exponat vara med på olika utställningar. Där kan du få diplom och medalj eller andra priser för ditt exponat.

 

 

Det finns olika sorters utställningar, precis som det finns olika sorters tävlingar i exempelvis friidrott (klubbmästerskap, distriktsmästerskap och SM). Nybörjare visar sina exponat på lokala eller regionala utställningar.

 

 

Sedan kan man gå vidare till nationella utställningar och nordiska utställningar och till och med till världsutställningar. Men innan man kommer så långt har man hållit på att samla i många år och jobbat hårt med att få tag i bra märken att visa.

 

Börja inte montera direkt, när du ska göra ditt exponat, utan tänk först efter hur du vill lägga upp det hela. Ta några vanliga A4-blad och skissa lite hur du tycker det ska se ut med rubriker och sådant. Du kan till och med pröva att lägga märkena på bladen, så att du ser hur det kommer att ta sig ut. Pröva gärna olika upplägg. När du bestämt dig för vad som blir bäst är det dags att montera på monteringsbladen som vi tog upp i förra kapitlet.

 

Det finns en hel del regler för hur man gör exponat, om man vill ställa ut på olika utställningar, men vi tar inte upp de reglerna nu. Vi återkommer senare till dem. Till att börja med tycker jag att du ska montera precis som du själv tycker att det ska vara. Det är ju ändå dina frimärken och din idé som ska visas.

 

Vill du senare ställa ut på större utställningar och kanske få medaljer och diplom och olika priser, så måste du naturligtvis lära dig vilka regler som gäller då. Men framför allt gäller det att ha kul med sina frimärken.

 

Precis som de flesta böcker har ett trevligt omslag med en bild och titel, så bör du börja ditt exponat med ett så kallat försättsblad, där du presenterar din ”frimärksberättelse”. På försättsbladet kan du ha ett snyggt vykort eller någon annan bild, och där skriver du exponatets titel, till exempel ”Vilda kattdjur”.

 

 

På nästa blad kan det vara bra att göra en liten översikt över exponatet, ungefär som innehållsförteckningen i en bok. Om ditt exponat är på 8 blad, så kanske du har lagt upp det så att du först visar olika sorters vilda kattdjur på 2 blad, sedan ungar på ett blad, kattdjur som jagar andra djur på ett blad, kattdjur på olika tavlor eller skulpturer på ett blad och sist ett blad med kattdjur i djurparker och på cirkus.

 

Du bör ha rubriker på de olika bladen och helst lite text också som förklarar vad frimärkena föreställer, om det inte klart framgår ändå.

 

Är du duktig på att texta snyggt kan du göra texten för hand, till exempel med en spetsig tuschpenna. Använd inte för bred penna. Då ser det bara kladdigt ut.

 

Du kan också använda en blyertspenna, men då bör den vara ganska ”mjuk”, så att texten syns tydligt. Pennor av typen HB eller 2B brukar fungera bra.

 

 

Det blir allt vanligare att använda dator till att skriva texten. Det kan göras på två sätt. Antingen skriver du direkt på bladet innan du monterar frimärkena. Det kräver att du har planerat noga innan, så att du vet precis var texten ska hamna. Lite enklare är att skriva texterna på ett särskilt blad. Sedan klipper du ut de olika texterna och klistrar fast dem på bladet i anslutning till frimärkena.

 

Det bästa sättet att lära sig montera bra är att fråga andra som redan hållit på ett tag och kan en del. Då brukar du också få tips om nitar som nybörjare bör undvika. En del klubbar och Sveriges Frimärksungdom brukar också ordna kurser och ”träningsläger” där duktiga utställare och utställningsdomare lär dig en massa knep för att få till bra exponat.

 

Om du ställer ut vid en större utställning, så bedöms oftast ditt exponat av några domare, som ger dig poäng för hur du lagt upp och monterat exponatet.

 

Vill du få höga poäng och fina medaljer måste du alltså följa en massa regler, för domarna utgår från reglerna, när de delar ut poäng. Men till sådana avancerade grejor återkommer vi senare!

 

 

Till att börja med behöver du inte bry dig så mycket om reglerna. Du tar helt enkelt dina bästa frimärken och gör ett så trevligt exponat som möjligt.

 

Det är faktiskt väldigt kul att försöka berätta något med hjälp av de frimärken man har.

 

Lycka till!