Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Läs mer..

 

Del 1. Att samla frimärken

Läs mer..

 

Del 2. Att samla motiv

Läs mer..

 

Del 3. Att samla Sverige

Läs mer..

 

Del 4. Att skaffa frimärken

Läs mer..

 

Del 5. Att tvätta frimärken

Läs mer..

 

Del 6. Att förvara frimärkena

Läs mer..

 

Del 7. Att börja montera

Läs mer..

 

Del 8. Att montera mera

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

Läs mer..

 

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Läs mer..

 

Del 11. Inte bara frimärken

Läs mer..

 

Del 12. Kolla stämplarna

Läs mer..

 

Del 13. Att ställa ut

Läs mer..

 

Del 14. Att lära sig mera

Läs mer..

 

Del 15. Om tandning

Läs mer..

 

Del 16. Om vattenmärken

Läs mer..

 

Del 17. Om typolikheter

Läs mer..

 

Del 18. Om häften

Läs mer..

 

Del 19. Om helsaker

Läs mer..

 

Del 20. Minnespoststämplar

Läs mer..

 

Del 21. Frimärksprodukter

Läs mer..

 

Del 22. Kuriositeter

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Läs mer..

 

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

När man har hållit på med frimärken ett tag brukar man bli mer och mer nyfiken på sina frimärken.

 

Vad föreställer egentligen motiven på märkena? Varför gavs just de här frimärkena ut? När kom de ut? Är de ovanliga och kanske värdefulla? Kanske börjar man också undra, om det finns många frimärken av just den här sorten och kanske även vem som har fotograferat eller tecknat och graverat märkena?

 

De flesta sådana här frågor kan man få svar på med hjälp av frimärkskataloger. Det är faktiskt så att alla frimärken som kommit ut i hela världen finns med i olika kataloger, och där kan man få veta ganska mycket om sina frimärken.

 

I det här avsnittet ska vi lära oss lite om hur man använder kataloger när det gäller märken från Sverige och de andra nordiska länderna.

 

Det finns olika kataloger. Den nordiska katalog som de flesta hänvisar till i Sverige är FACIT Special. Det är en stor katalog med mycket detaljerade uppgifter om märkena. Det kommer ut en ny sådan varje höst, och den brukar kosta drygt 400 kr, men många firmor säljer den betydligt billigare, men det blir ändå en hel del slantar.

 

Men du behöver inte köpa en sprillans ny Facitkatalog varje höst. Du klarar dig bra med en som är några år gammal. En sådan kan du ofta köpa ganska billigt, och många klubbar brukar få gamla kataloger av äldre samlare, och de katalogerna kan sedan klubben lotta ut eller ha som pris i någon tävling.

 

Det finns också en enklare variant ”Facit Sverige” som bara tar upp svenska märken och inte innehåller lika mycket information om märkena.

 

En annan katalog över nordiska frimärken är ”Nordens frimärken i färg” från Philatelia. Den senaste kom ut hösten 2004 och heter ”Nordens frimärken i färg 2005”. Den går ibland att komma över mycket billigt. Den innehåller inte lika mycket information som FACIT, men den har snygga färgbilder av märkena, och den är ganska enkel att använda. Det kommer inte att ges ut flera sådana kataloger.

 

Även denna katalog finns i en version med bara de svenska märkena.

 

 

Facit Special finns i allmänhet på alla bibliotek. Den senaste upplagan brukar då vara ett så kallat referensexemplar, som man inte får låna hem. Den katalogen får man bara titta i medan man är i biblioteket. Förra årets katalog och även äldre brukar man få låna hem, och det gör ju inte så mycket, om man inte har den allra senaste, så det är verkligen att rekommendera att du kollar upp vilka kataloger som finns på ditt bibliotek.

 

Antag att du är intresserad av att få veta lite mera om de här tre svenska märkena, och vi antar att du har tillgång till en Facit Special,

 

 

Då gäller det först att hitta märkena i katalogen. Och det är inte det lättaste alla gånger! Eftersom postverken numera ger ut massor med frimärken, så har det hunnit komma ut rätt många.

 

Innan du börjar leta är det bra om du bekantar dig lite med katalogen. De olika länderna har var sitt avsnitt. Sverige kommer först, och sedan kommer Norge, Danmark, Färöarna, Grönland, Danska Västindien, Island, Finland och Åland. På de allra första sidorna finns lite information om förkortningar, kvalité och hur priserna är satta. Och de första sidorna av sverigeavsnittet innehåller uppgifter om provtryck, gamla brev och annat, som vi inte behöver bry oss om just nu.

 

Men efter ett tag (på sid S-45 i 2006 års upplaga) hittar du avsnittet ”Frimärken” och där finns Sveriges första frimärksserie, skilling banco från 1855. Sedan kommer alla andra serier i tur och ordning. Fast inte riktigt! Så kallade tjänstefrimärken, lösenfrimärken och andra speciella frimärken hittar du sist efter avsnittet med svenska frimärken.

 

Och därefter kommer häften, förstadagsbrev mm, men det tar vi inte upp nu.

 

Alltså: Du vill få veta så mycket som möjligt om de där tre märkena! Hur gör du? Ofta kan man gissa sig till om det är ett ”gammalt” eller nytt märke. Är det ett gammalt märke, så kan man kanske börja leta från början, eller ungefär från 1920 om det inte är ett sådant där riktigt gammalt ringtyp eller Oscar eller medaljong.

 

Vi chansar på att det vänstra frimärket är ett sådant där ”lagom gammalt” och börjar leta vid 1920. Du behöver inte titta på så många sidor förrän du hittar märket.

 

 

Det kom tydligen ut 1943. Och det hade du kanske kunnat gissa direkt, om du hade tittat noga på märket. Det står ju faktiskt 1943 på märket. Dessutom är det är stämplat 1943 (43), och de flesta märken brukar användas, när de är ganska nya. I varje fall kan ju märket inte ha kommit ut efter 1943, så ska du hitta det snabbt i katalogen kan du börja leta på 1943 och sedan bläddra bakåt. Ofta behöver man inte bläddra så länge då.

 

Uppgifterna i katalogen säger dig att märket gavs ut med anledning av kung Gustav V:s 85-årsdag (rubriken). Det kom ut (U:) den 16 juni. Bilden är tecknad av T Schonberg (T:), och gravör (G:) är S Ewert. Det är tryckt (Tr:) med s.k. stålgravyrtryck och det har 12 ¾ tänder på 2 cm (Perf:). Du kommer att få lära dig mera om tandning (eller perforering, som man ibland säger) och om hur frimärken trycks längre fram.

 

Vårt röda 20-öresfrimärke ser inte riktigt likadant ut som det som är avbildat i katalogen. Katalogens märke har tänder upptill och nedtill, men vårt märke har tänder på tre sidor. Vårt märke är ett 3-sidigt tandat märke, och det kommer från ett häfte med 20 frimärken i. Märket i katalogen är 2-sidigt tandat, och det kommer från en rulle med 100 frimärken i.

 

Märket har katalognummer 344, men det 2-sidiga märket heter 344A och det 3-sidiga 344B.

 

Du kan också se att det har tillverkats 9,1 miljoner 2-sidiga och 3,6 miljoner 3-sidiga par (BB) och eftersom det är två frimärken i ett par, så betyder det att det har tillverkats 7,2 miljoner 3-sidiga märken. Hälften av dem har tandning nertill och hälften har tandning upptill.

 

Sedan finns det tre spalter med priser. I den vänstra (**) står katalogvärdet för ett ostämplat frimärke med perfekt gummering (klister) kvar på baksidan. (Ett sådant märke kallas postfriskt.) I nästa spalt (med en cirkel med prick i) finns katalogvärdet för ett stämplat märke. I den högra spalten (med ett litet ”brev” överst) finns katalogvärdet för ett märke som sitter kvar på en försändelse (t.ex. ett kuvert eller ett vykort).

 

Du ser alltså att vårt märke har katalogvärdet 9 kr. Det är ett lågt katalogvärde, och betyder att märket är vanligt. Men kolla nästa rad. Hade vi haft två tresidiga märken som sitter ihop (344BB, det ena med tänder nedtill och det andra med tänder upptill) så hade katalogvärdet varit 220 kr. Lite roligare!

 

Men kolla nästa rad igen! Hade det tresidiga paret varit stämplat 1943 eller 1944 hade katalogvärdet varit 750 kr. Ännu roligare!

 

Ja, nu har du genomskådat de vanligaste finesserna i en FACIT-katalog. Dessutom finns det för de flesta märken en beskrivning av vad de föreställer. Läser du vid Motiv, ser du att märket föreställer Gustav V, som föddes 1858 och dog 1950, och han är klädd i generalsuniform av 1939 års modell.

 

Det mittersta märket ser ganska nytt ut. Några bra ledtrådar till när det gavs ut är svårt att hitta. Det står August Strindberg under bilden, men det är nästan allt.

 

OK. Det är bara att börja leta, kanske ”från slutet” av frimärksavsnittet och sedan bläddra bakåt. Risken är ju att märket är nyare än din katalog. I så fall hittar du det naturligtvis inte. Men har du tur så hittar du det efter några sidors bläddrande.

 

Japp, där dök det upp!

 

 

Du ser att märket tillhör en serie om två märken som kom ut 1975. 90-öresmärket (nr 916) föreställer en målning av Hallström, och vårt märke (nr 917) föreställer en målning som August Strindberg gjorde 1901 och som heter ”Inferno”. Strindberg var tydligen inte endast författare. Han målade tavlor också.

 

Som du ser i rubriken är de här två märkena så kallade Europafrimärken, vilket betyder att det var många länder i Europa som gav ut frimärken med samma tema det året. Och temat 1975 var alltså ”Målarkonst”.

 

Ja, när du nu hittat märket i katalogen är det bara att kolla vad man vill veta. Det har tryckts lite mer än 12 miljoner sådana här märken, och ”värdet” för ett postfriskt märke är 10 kr. Det ska du tolka som att det inte är mycket mera värt än vad som står på märket, d.v.s. 1,10 kr. Att det står 10 kr i katalogen betyder att om du går in till en frimärkshandlare och vill köpa ett sådant postfriskt märke i bra kvalité, så kanske du får punga ut med en tia. För frimärkshandlaren vill ju precis som andra handlare tjäna en slant på affären!

 

I spalten för stämplat står det inget värde. Det står M. Det betyder ”massvara” och anger att det är ett väldigt vanligt märke.

 

Då tar vi itu med det tredje märket. Där ser vi tydligt på stämpeln att det inte kan ha kommit ut efter 1968, så det bör vara lätt att hitta. Dessutom står det 1968 i marginalen mitt under märket. Då vet du att märket kom ut 1968, så det är bara att bläddra fram till 1968 och leta efter märket där. Tyvärr finns inte utgivningsåret angivet på alla märken.

 

 

Visst! Märket (nr 635) kom ut 1968, eftersom det då var 100 år sedan de tre första folkhögskolorna i Sverige öppnades. Vad motivet egentligen föreställer finns det tyvärr ingen upplysning om. Du ser att det är ett vanligt märke, som inte är mycket värt, och du ser också att det finns likadana tresidigt tandade märken, som också är ganska vanliga.

 

De här tre märkena hittar du inga bilder på i katalogen.

 

 

Det beror på att de har samma motiv som de märken vi använt som exempel, och varje motiv avbildas bara en gång. Du får alltså inte tänka så mycket på färg och valör när du söker efter ett märke i katalogen. Det är själva märkesbilden du ska försöka hitta.

 

2 kr-märket hittar du i serien Folkskolan 100 år som nr 636, och de två andra tillhör serien till Gustav V:s 85-årsdag som nr 345 och 346. Du ser att de är lite mera värda än de märken vi har kollat på tidigare, men det är ju inga höjdare. Observera att värdet är högre för stämplade märken än för postfriska. Och allra högst är värdet för stämplade märken som sitter kvar på en försändelse.

 

Så vad gör du om du har ett ostämplat sådant 60-öresmärke? Klistrar du det på ett brev tillsammans med några andra märken och skickar det till dig själv? Och när det sedan dimper ner i brevlådan har du ju märket på en försändelse, och ganska enkelt har du höjt värdet från 20 till 250 kr! Tyvärr är det inte så enkelt. För att märket på försändelsen ska vara värt 250 kr ska det vara stämplat under märkets kurseringstid, och det betyder oftast högst några år efter utgivningen. Så det var inget bra sätt att höja värdet. Du kan inte ens räkna med att det är värt 30 kr som det står i spalten för stämplat. Så behåll ditt postfriska 60-öresmärke. Kanske kan du använda det i något exponat om svenska kungar eller olika uniformer!

 

Nu vet du hur man hittar vanliga svenska frimärken i en katalog, och det är verkligen bra att kunna, om man samlar frimärken! Senare ska vi ta itu med lite knepigare märken, som är svårare att hitta.

 

Du har nog redan listat ut att det fungerar på ungefär samma sätt med märken från de övriga nordiska länderna, så det går vi inte närmare in på just nu! Träna gärna på att hitta dina svenska märken i någon katalog.

 

Dags för lite läxa i frimärksskolan, kanske?

 

Kan du hitta de här märkena i en Facitkatalog?

 

 

Vad har de för Facitnummer?

 

Vilka år kom de ut?

 

Vad är katalogvärdena?

 

Vad föreställer märkena?

 

Lycka till med letandet! Rätta svar kommer i nästa avsnitt av skolan.