Frimärken som hobby. Snabbt om frimärken

Frimärkssamlandet är som hobby en av världens största. Frimärkssamlare finns idag i flera miljoner jorden runt, och antalet tycks öka för varje år..

Läs mer..

Del 1. Att samla frimärken

Man kan samla på nästan allting. En del samlar på reklampennor. Andra samlar på suddgummin eller änglabilder. Det finns de som samlar på..

Läs mer..

Del 2. Att samla motiv

Eftersom det finns så otroligt många frimärken blir det ganska bökigt att samla på alla sorter. Därför brukar de flesta samlare specialisera sig på något område som de..

Läs mer..

Del 3. Att samla Sverige

Det är många som samlar på svenska frimärken i Sverige. Och det är ju inte så konstigt, eftersom det finns väldigt många svenska frimärken just i Sverige..

Läs mer..

Del 4. Att skaffa frimärken

Det finns många bra sätt att få tag på frimärken. Man kan hitta gamla brev och kort med frimärken på. Man kan få frimärken av personer man känner.

Läs mer..

Del 5. Att tvätta frimärken

Antagligen har du nu hunnit få tag i ganska många frimärken. Kanske har du en hel kartong med ”klipp”, det vill säga märken som sitter kvar på en..

Läs mer..

Del 6. Att förvara frimärkena

Säkert har du nu en hel del frimärken. Det brukar vara ganska lätt att få tag i märken med hjälp av släkt och vänner och frimärksklubben.

Läs mer..

Del 7. Att börja montera

Förra avsnittet handlade om hur du kan förvara de märken du fått tag på. Om man samlar märken, försöker man hela tiden få flera, som passar in i..

Läs mer..

Del 8. Att montera mera

Nu vet du ganska mycket om hur man hanterar frimärken. Då kan det vara dags att pröva på att göra ett exponat. Ordet exponat kanske du inte hittar..

Läs mer..

Del 9. Att använda kataloger för nordiska frimärken

När man har hållit på med frimärken ett tag brukar man bli mer och mer nyfiken på sina frimärken. Vad föreställer egentligen motiven..

Läs mer..

Del 10. Att använda ”hela-världen-kataloger”

Klarade du läxan i förra avsnittet? Det gällde att ta reda på lite uppgifter om de här märkena: Rätt svar är: Vänstra märket: Nr 361B, År 1945, 4.

Läs mer..

Del 11. Inte bara frimärken

Om du har hängt med i frimärksskolan så här långt, så vet du en hel del om frimärken och hur man hanterar dem och samlar på dem.

Läs mer..

Del 12. Kolla stämplarna

Frimärken har ju tillkommit för att användas på brev, kort och andra postala försändelser. Och när de används så blir de stämplade av posten, för att de inte..

Läs mer..

Del 13. Att ställa ut

Del 7 och 8 av frimärksskolan handlade om att montera samlingen snyggt, och när du lyckats göra ett trevligt exponat av dina frimärken, så kanske du inte bara..

Läs mer..

Del 14. Att lära sig mera

Folk har samlat frimärken ungefär lika länge som det har funnits frimärken, och de första märkena gavs ut i England 1840, som du säkert vet. I Sverige dröjde..

Läs mer..

Del 15. Om tandning

På bilden ovan ser du två 4 öres ringtypmärken från Sverige. Skulle du betrakta dem som dubbletter, om det vore dina märken och kanske byta bort det ena..

Läs mer..

Del 16. Om vattenmärken

På bilden ovan ser du några tvåöresmärken ur den svenska serien Lilla riksvapnet. Sådana frimärken finns det gott om, och tittar man bara på framsidan, så verkar det..

Läs mer..

Del 17. Om typolikheter

Här ovan ser du två 5-öresmärken från serien Stående lejon som gavs ut under åren 1920 – 1934. Visst ser det ut att vara likadana märken..

Läs mer..

Del 18. Om häften

De första frimärkena trycktes i så kallade ark eller kartor. Ett ark kan bestå av exempelvis 100 märken i 10 rader med 10 märken i varje rad, och..

Läs mer..

Del 19. Om helsaker

I del 11 av frimärksskolan fick du lära dig vad en helsak är. Det är enkelt uttryckt ett kuvert eller ett brevpapper eller ett kort av något slag..

Läs mer..

Del 20. Minnespoststämplar

Vid olika arrangemang som utställningar, läger och tävlingar använder Posten ibland en särskild stämpel för att stämpla post som skickas därifrån. Sådana stämplar heter..

Läs mer..

Del 21. Frimärksprodukter

Du behöver inte ha samlat frimärken så länge förrän du märker att frimärkssamlare också brukar samla på sig mycket annat än frimärken! Här i frimärksskolan har vi tidigare..

Läs mer..

Del 22. Kuriositeter

Kuriositet betyder enligt Svenska Akademiens ordlista ”märkvärdighet; besynnerlighet, egendomlighet”. Och i frimärksvärlden stöter du ofta på en hel del märkvärdiga..

Läs mer..

 

Del 23. Bli specialist

Samla ett land eller alla? När man just börjat samla frimärken tycker man att det är spännande och intressant att få tag i nya märken till..

Läs mer..

//////////////////////////////////////////////////////////////////// Copyright © Sveriges Frimärks Ungdom - Webb av www.dingrafiker.se ////////////////////////////////////////////////////////////////////