Läs mer om

Aktuella händelser

Frimärksskola

Bli medlem

Starta klubb

Nyhetsarkiv

 

Kontakta oss

Tel:  072 – 248 98 07

E-post: kansli@sfu.se

 

Övrigt

Länkar

Adressändring

Tävling

 

Facebook

Följ oss på Facebook

Lustfyllda helsakskort illustrerar åländskt midsommarfirande

Den 28 maj 2018 utkommer årets fyra helsakskort från Åland Post. Konstnären Ammi Krogius har med humor och värme tagit sig an det åländska midsommarfirandet.

 

En av de viktigaste och mest firade högtiderna på Åland är midsommar som firas nära sommarsolståndet och infaller i perioden mellan 19 och 26 juni. Midsommarstången är typisk för åländsk midsommar och en sådan reses i byar över hela Åland på midsommarafton. Den lövade 10-25 meter långa midsommarstången med färgglada kronor är en gammal symbol för fruktsamhet och grönska. Efter stångresningen ordnas i vissa byar dans och lekar. På de åländska midsommarfirarnas meny står ofta inlagd sill, dillkokt nypotatis och grillat kött. En midsommartårta med årets första färska jordgubbar fulländar firandet.

 

Porto-betalt-symbolerna på baksidan av korten anknyter t till kortens bildmotiv: Portot är inkluderat i priset och korten kan skicka från Åland till hela världen.

 

Utgivningsdatum: 28.5.2018

Konstnär: Ammi Krogius

Upplaga: 4x 4000

Pris: 9,20 € /4 kort

Storlek: 148 x105 mm

Papper: Ensocoat 275 g

Tryckmetod: 4-färgsoffset

Tryckeri: Fram

 

Årets Europa-utgåva från Åland förevigar nätt 50-tals bågbro

Den 9 maj 2018 utkommer Åland Posts frimärksbidrag till årets Europatema broar. Det

avlånga frimärksmotivet är utformat av den åländska grafiska designern Sandra Henriksson och visar Bomarsunds bron som går över Prästösundet vid Bomarsunds fästningsruiner.

 

Den 61 meter långa Bomarsunds bron kallas Prästöbron i folkmun och är varken längst eller högst bland Ålands 53 broar. Däremot är den en av endast två bågbroar; Den andra är Färjsundsbron som avbildades på frimärke 1987.

 

Bomarsunds bron är byggd i betong och färdigställdes 1958. Nu börjar dock den enkelspåriga brons

livslängd närma sig slutet. Sedan många år finns viktbegränsningar för bron då både trafikmängd och tyngre fordon har ökat rejält. Den är också upptagen i Ålands landskapsregerings broutbytarprogram som en av ett flertal broar som måste förnyas fram till 2023.

 

Utgivningsdatum: 9.5.2018

Konstnär: Sandra Henriksson

Upplaga: 130 000

Valör: Europa (1,50 €)

Pris: FDC 2,25 €

Frimärkets storlek: 50 x 20 mm

Arkets storlek: 2 x 15 frimärken

Papper: 110 g/m²

Perforering: 12 per 2 cm

Tryckmetod: 4-färgsoffset

Tryckeri: Bpost

 

 

Årets Sepac-frimärke från Åland fångar naturdramatik

Den 9 maj 2018 dyker en ny utgåva från Åland Post i frimärkserien Sepac med frimärken från Europas små postverk upp. Årets Sepac-tema är praktfulla naturvyer och med havet som granne föll Åland Posts val på det mäktiga skådespelet när vågorna bryter mot klipporna.

 

Den åländska naturfotografen Niclas Nordlund fångade den praktfulla frimärksbilden en vintereftermiddag i december vid Hammarudda som ligger ca 9 km väster om Mariehamn. Niclas riktar sin kamera främst mot naturen och sjöfåglar är ett favoritmotiv. Han håller sig gärna i omgivningarna runt Mariehamn.

 

Hammarudda är en favoritplats tillsammans med Geta på norra Åland. På båda platserna kan man

uppleva havets otämjbara krafter. Åland bjuder på en kontrastrik natur från karga kobbar till skogar och bördiga odlingsmarker på huvudön. Den mosaikartade skärgården med över 6500 öar och skär gör att nästan 90 % av Ålands yta består av vatten.

 

Utgivningsdatum: 9.5.2018

Fotograf: Niclas Nordlund

Upplaga: 130 000

Valör: Världen (1,50 €)

Pris: FDC 2,25 €

Frimärkets storlek: 40 x 30 mm

Arkets storlek: 2 x 12 frimärken

Papper: 110 g/m²

Perforering: 12 per 2 cm

Tryckmetod: 4-färgsoffset

Tryckeri: Bpost

 

 

 

Åländskt motorcykelhäfte visar bågar från förr till nu

Den 28 maj 2018 är det dags för året frimärkshäfte från Åland Post som är en kavalkad i

motorcykelns historia, dokumenterad av den åländske fotografen Daniel Eriksson.

 

Den ultimata frihetskänslan är tjusningen med motorcykel, berättar Martin Cromwell-Morgan, ägare till den Indian Chief som pryder ett frimärke i häftet. Martin hittade sin Indian Chief i Galong, Australien på en jordenruntresa 1991-92 och lät frakta hem den till Åland. Den såldes 1944 som ny till Australiens armé och efter kriget användes den som polismotorcykel. Årligen använder Martin den för turer i Europa.

 

Den äldsta motorcykeln i häftet är en Harley-Davidson 1000cc från 1919. Ägaren Knut Kronström köpte den 2008 från Sundsvall där den legat nedmonterad i en källare sedan tidigt 1970-tal. Knut har renoverat det mekaniska men försökt behålla originalutseendet. 2016 kunde han glädja sig åt ett andra pris i klassikerklassen i Norrtälje Custom Bike Show.

 

Det tredje frimärket visar en HD Chopper som Micko Koskinen köpte från Sverige 1989. Den klassiska choppern består av ett hopplock av delar från olika årgångar. En modern Victory Cross Country från 2011 fullbordar tidsresan. Ägaren Krister Ljungdahl som driver en motorverkstad i Mariehamn avverkar många mil över hela Europa med den varje år.

 

Frimärshäftets omslag pryds av en Svalan MC 75 som postiljon Algot Mattsson köpte 1957 från Sverige för att vintertid transportera posten över isen till öarna i Vårdös norra skärgård. Algots sonson Christer har rustat upp den så nära originalutseende som möjligt, endast avgasrör och sadel är helt nya.

 

Utgivningsdatum: 28.5.2018

Fotograf: Daniel Eriksson

Upplaga: 40 000

Valör: 8 x Världen (12,00 €)

Pris: FDC 6,75 €

Frimärkets storlek: 35 x 25,8 mm

Häftesstorlek: 181 x 162 mm

Papper: 110 g/m²

Perforering: 13 per 2 cm

Tryckmetod: 4-färgsoffset

Trycker:i Cartor Security Printing

 

 

 

 

Frimärke uppmärksammar biodlingen på Åland

Den 28 maj 2018 uppmärksammar Åland Post den åländska biodlingen. Bina är mycket

värdefulla för frukt- och bärodlingarna på ön, så det är förstås bland äppelblommorna vi hittar honungsbiet, utformat av den svenska konstnären Torbjörn Östman.

 

De åländska bina är eftertraktade då de är ovanligt friska. Det beror bland annat på att man har lyckats hålla Åland fritt från det fruktade varroakvalstret som på kort kan förstöra hela bisamhällen och är en plåga för biodlare i alla delar av världen. Efter idogt påtryckningsarbete från bland annat Ålands biodlarförening gav EU-kommissionen hösten 2013 Åland status som varroafri region och import av bin till Åland är därmed förbjudet. Helt varroafria anses idag endast Åland, Isle of Man, Australien och Island vara. Alla bisamhällen på Island är emellertid importerade från Åland.

Biodling kom igång på Åland i slutet av 1800-talet och idag finns det ca 80 odlare, varav de flesta är

hobbyodlare. Merparten av de runt 950 bisamhällena är placerade i anslutning till frukt- och bärodlingar för pollinering.

 

Utgivningsdatum: 28.5.2018

Konstnär: Torbjörn Östman

Upplaga: 130 000

Valör: Inrikes (1,50 €)

Pris: FDC 2,25 €

Frimärkets storlek: 35 x 35 mm

Arkets storlek: 2 x 15 frimärken

Papper: 110 g/m²

Perforering: 13 per 2 cm

Tryckmetod: 4-färgsoffset

Tryckeri: Cartor Security Printing

 

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////// Copyright © Sveriges Frimärks Ungdom - Webb av www.dingrafiker.se ////////////////////////////////////////////////////////////////////