Läs mer om

Aktuella händelser

Frimärksskola

Bli medlem

Starta klubb

Nyhetsarkiv

 

Kontakta oss

Tel: 0520 - 48 12 59

E-post: kansli@sfu.se

 

Övrigt

Länkar

Adressändring

Tävling

 

Facebook

Följ oss på Facebook

Käre frimärksvän

 

Jag skriver till dig för att informera om ett par väsentliga ändringar, som kommer att ske för danska och svenska frimärken under första halvåret 2017.

 

Båda ändringarna beror på produktionsförändringar – och som alltid följer filatelin i Danmark och Sverige frankeringen. När det sker förändringar inom produktion och posten så avspeglar sig dessa förändringar automatiskt i filatelin.

 

Ändringarna sker när Cartor/Walsall Security Printers (WSP) övertar tryckningen av danska och svenska frimärken under 2017. Jag kan i dagsläget inte säga när de kommer att överta tryckningen. Detta beror på att vi först kommer att trycka allt det vi kan i vårt eget tryckeri i Kista, för att använda det material (papper, färg etc.), vi redan har på lager. Så snart vi vet vilken utgivning som blir den första som kommer att tryckas hos Cartor/WSP, kommer vi att informera om detta i alla relevanta kanaler

 

Ändringarna är följande:

 

1. Frimärkena kommer inte längre att kunna tvättas. Ändringen införs för att motverka den ökade ”återanvändningen” av frimärken, där kunder tvättar frimärken och använder dem till att skicka brev. Som det ser ut nu, kommer miniarken fortsättningsvis att tryckas på gummerat papper, som kan tvättas.

 

2. Markeringar, cylindersiffror och kontrollnummer försvinner från striber, häften, rullar och miniark. Det gör de, för att markeringarna inte har någon produktionsmässigt värde hos Cartor/WSP.

 

Jag beklagar självklart de nackdelar, som det innebär för filatelisterne. Men samtidigt anser jag att det är helt naturligt att filatelin avspeglar den postala verkligheten vi befinner oss i.

 

Jag hoppas, att du vill hjälpa mig med att sprida informationen och också att påminna samlarna om att frimärksvärlden alltid har ändrat sig, det gäller papperstyper,

 

säkerhetsfunktioner och trycktekniker. Det er ju just det, som gör det fantastiskt att samla på frimärken. Att undersöka och förklara deras egenskaper i relation till den tid då de blev producerade och använda.

 

Jag och mina kollegor i PostNord Frimärken ställer gärna upp till intervjuer för medlemstidningar och liknande om ändringarna.

 

Vi kommer att informera om ändringarna i decembernumren av våra kundtidningar Journal och Bulletin.

 

Med venlig hilsen

Bo Overgaard-Høifeldt

Salgs- og Marketingschef, PostNord Frimærker

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////// Copyright © Sveriges Frimärks Ungdom - Webb av www.dingrafiker.se ////////////////////////////////////////////////////////////////////