Läs mer om

Aktuella händelser

Frimärksskola

Bli medlem

Starta klubb

Nyhetsarkiv

 

Kontakta oss

Tel: 0520 - 48 12 59

E-post: kansli@sfu.se

 

Övrigt

Länkar

Adressändring

Tävling

 

Facebook

Följ oss på Facebook

Pulsen stiger i Skara. I Valborgsmässohelgen är det dags för årets svenska ungdomsutställning, som nu börjar ta form. 25 ungdomar ställer ut i 38 ramar i Gamla biblioteket.

 

Deltagarna kommer främst från SFU Stockholm, men hemmaklubben Skara har sex utställare med. Den äldsta är 16 år och den yngste nio.

- Det är roligt att se hur de unga samlar idag, säger Skaraföreningens ordförande Gösta Karlsson, som konstaterar att det är enbart motivsamlingar.

 

Lördagen den 28 april är det handlarmässa med vykort och frimärken, även den i Gamla biblioteket.

- En clou i sammanhanget är att vi får besök av frimärksgravören Lars Sjööblom, som ställer ut sin grafiska konst, med en hel del frimärksgravyrer, i konsthallen intill biblioteket.

Under sina nästan 40 år som frimärksgravör har han hunnit med drygt 500 märken till 14 länder.

Sjööblom stannar alla fem dagarna i Skara.

 

På fredagskvällen får han möta en annan mästare, travtränaren Stig H Johansson, som även han gästar Skara. Lars Sjööblom graverade som bekant frimärket med Stig H och hans häst Victory Tilly.

 

Det finns alltså all anledning att ta en tur till Skara nästa helg.

Skarung 18 har fått en egen minnespoststämpel. Motivet i den är i runskrift.

- Vårt stora nya turistmål är Kata gård från 1000-talet. Stämpelmotivet är hämtat från en gravsten, berättar Gösta Karlsson. Här står det Katu på fornnordiska

 

 

Jury på Skarung: Bengt Bengtsson (ordförande), Bertil Eriksson

 

Reglemente hämtas här

 

Anmälningsblankett hämtas här

 

 

Katu i runor i poststämpel

 

Varnhem, beläget mellan Skara och Skövde, har blivit ett besöksmål utöver det vanliga. Den vackra och välkända klosterkyrkan lockar varje år många besökare. Men förra året ökade besöksantalet dramatiskt i Varnhem.

 

Anledningen var Kata gård – ett nytt begrepp för historieintresserade besökare. Runt 75 000 personer åkte för att se den överbyggnad, som gjorts över vad man kallar för Sveriges äldsta rum. Det är en kyrkoruin på en kulle, ett par hundra meter från klosterkyrkan.

 

När delar av kullen nu grävts ut fann man den kyrkoruin, som gett kullen dess namn. Det är en gårdskyrka, omgiven av tusentals kristna gravar.  Man bedömer att kyrkan byggdes i trä redan på 900-talet, och att den senare på 1000-talet ersattes med en stenkyrka. Själva klosteranläggningen tillkom på 1160-talet.

 

Bland alla gravar finns en med runristning på locket. Kättil gjorde denna sten efter Kata sin hustru, Torgils syster. På fornnordiska står det Katu, vilket med dagens språk blir Kata. Den vackra stenen har ett stort ristat kors. Därmed kan man säga att Kata var kristen under sen vikingatid. Kata dog omkring år 1 040 och var då cirka 35 år gammal.

 

Gravstenen finns att beskåda i en utställning på Kata gård.

 

Ordet KATU är nu motivet i den minnespoststämpel som Postnord beviljat till invigningen av utställningen Skarung 18 i Skara den 27 april.

 

Klubben Skara Frimärksungdom har tagit fram ett minneskort, som kan beställas genom Gösta Karlsson, Tullportagatan 1, 532 30 Skara. Det kostar 20 kronor.

 

38 ramar på Skarung 18

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////////// Copyright © Sveriges Frimärks Ungdom - Webb av www.dingrafiker.se ////////////////////////////////////////////////////////////////////