Vid olika arrangemang som utställningar, läger och tävlingar använder Posten ibland en särskild stämpel för att stämpla post som skickas därifrån. Sådana stämplar heter minnespoststämplar, men de kallas också ofta ”specialstämplar”.’

Ibland finns en särskild brevlåda som man ska lägga breven eller korten i, för att de ska stämplas med minnespoststämpeln, men det kan också förekomma att man helt enkelt lämnar posten i receptionen eller vid någon kassa.
Minnespoststämplar kan se väldigt olika ut. Ibland står det bara en enkel text, t.ex. MÄSSAN
Ofta föreställer stämpeln något. Det kan vara en byggnad, ett porträtt, en idrottsman, en symbol eller logotyp eller något föremål som har med arrangemanget att göra.
Minnespoststämplar passar bra att använda i motivsamlingar. Vill du göra ett exponat som du tänker ställa ut vid någon officiell utställning, kan du räkna med att juryn uppskattar om du har med några trevliga minnespoststämplar för att illustrera din framställning.
Men även om du inte har några planer på att ställa ut din samling kan minnespoststämplar vara trevliga att ha med i samlingen. Och ett kort med minnespoststämpel från till exempel ett läger eller en stor tävling blir ju en fin souvenir.
Det har använts väldigt många minnespoststämplar under årens lopp, både i Sverige och i andra länder.
Det är inte alls lika lätt att ha koll på minnespoststämplar som på frimärken, och det kan vara riktigt knepigt att få tag på en viss stämpel.
När det gäller svenska minnespoststämplar har Svenska Motivsamlare i samarbete med Sveriges Filatelist-Förbund publicerat 8 böcker som avbildar och beskriver alla minnespoststämplar som använts under perioden 1866 – 1995, och fortsättning är på gång.
Första delen omfattar 1866 – 1959 på cirka 90 sidor, och den åttonde delen omfattar 1990 – 1995 på ungefär lika många sidor. Det var alltså inte så vanligt med minnespoststämplar för länge sedan, men 1990 användes över 500 olika minnespoststämplar! Nu har antalet minskat betydligt. 2006 fanns exempelvis bara drygt 50 stämplar, om man bortser från de nästan 90 olika Frimärkets Dag-stämplarna, som ju alla har samma motiv.
Vill du kolla vad det finns för minnespoststämplar som kan passa i din samling kan du försöka låna de åtta böckerna och bläddra igenom dem och notera vilka stämplar som du gärna skulle vilja få tag på. Alla stämplar är avbildade i böckerna, och det finns också en kortfattad förklarande text.
Varje stämpel har ett nummer. Stämpel 90-503 är alltså stämpel nummer 503 från år 1990. Den användes i Olofström, och texten anger att stämpeln användes vid Småland-Blekinge-träffen, som är ett filatelistarrangemang, och bilen är ”Bil av Volvotyp, 700-serien”.
Det är alltså ganska lätt att ta reda på att en sådan stämpel har använts, men det är verkligen inte lika lätt att försöka få tag på den. De flesta frimärkshandlare har inte särskilt många minnespoststämplar i lager, och att fråga efter en viss speciell stämpel brukar inte resultera i något napp. Så det är nu det roliga börjar! Det gäller att leta och att ha lite fantasi. Många handlare på mässor och liknande brukar ha med sig lådor med brev och kort. Ibland är innehållet av typ diverse, och då är det bara att bläddra igenom några hundra försändelser och hoppas att stämpel 90-503 dyker upp. Det brukar den inte göra!
Ibland är försändelserna sorterade efter något system. Stämpeln kan då finnas i lådan med ”Blekinge”, eftersom Olofström ligger i Blekinge. Men den kan också finnas i lådan med ”Transport” eller ”Fordon” eller ”Bilar”. Det vanliga är att man inte hittar stämpeln i första taget! Fast medan man letar efter just den stämpeln brukar man hitta ganska många andra som man finner intressanta!
Lite lättare är det att skaffa nya minnespoststämplar. Posten ger ut information om vilka stämplar som kommer att användas i ”Meddelanden Minnespoststämplar”, som man kan prenumerera på. Tyvärr är kostnaden för närvarande 250 kr/år, men kanske har din klubb en prenumeration. Filatelist-Förbundets hemsida har nyligen börjat informera om kommande minnespoststämplar, så där kan du kolla vad som är på gång.
Du hittar stämplarna på:
När du hittat en stämpel som snart ska användas och som du vill skaffa till din samling frankerar du ett kuvert eller kort och skriver ditt namn och din adress snyggt och prydligt. Sedan lägger du det i ett kuvert och skickar till det postkontor som har hand om stämpeln för arrangemanget. Adressen står i ”Meddelanden” och på SFF:s hemsida. Det kan till exempel se ut så här:
Efter ett tag dimper ditt brev eller kort ner i din postlåda, förhoppningsvis med en snygg stämpel.
Man behöver alltså inte åka till platsen där stämpeln används för att skicka brev eller kort därifrån. Men naturligtvis är det extra roligt med en försändelse som någon på plats verkligen har skickat därifrån. Använder man kort är det bra om kortet också har anknytning till stämpelevenemanget. Och man kan ibland klistra på särskilda brevmärken eller klistermärken som säljs till förmån för arrangemanget.
Minnespoststämplar kan alltså vara trevliga att ha med i en motivsamling, men tänk på att spara hela kuvertet eller kortet. Det är ganska vanligt att minnespoststämplar förekommer på kort eller kuvert som saknar adress. Det ser verkligen inte äkta ut! Lycka till med letandet efter någon tjusig stämpel på en trevlig försändelse som du tycker skulle platsa fint i din samling!